Praktijk voor Orthodontie Ortho Bright Smile

Bij Ortho Bright Smile helpen we u om uw gebit mooi recht te maken, want uw lach is uw uitstraling. In een zo kort mogelijke behandelperiode wordt gewerkt aan een mooi passend en recht gebit. In onze transparante behandelkamers krijgt u een persoonlijke en resultaatgerichte behandeling.

  • Praktijk alléén voor orthodontie
  • Complete mondzorg mogelijk onder één dak

Onze werkwijze

Ortho Bright Smile is een praktijk voor orthodontie in Hoofddorp waar wordt gewerkt volgens een persoonlijke en vriendelijke benadering. De praktijk wordt geleid door drs. Boelens, die samen met zijn team zorg draagt voor een net gebit en een mooie lach. In gezamenlijk overleg bepalen we welke behandeling het best bij uw situatie past. Ons team informeert u graag uitvoerig over de behandeling en onze werkwijze.

In onze praktijk werken we uitsluitend op afspraak. Wij zijn elke werkdag tot half zes geopend Bovendien heeft u geen verwijzing van uw tandarts nodig en hebben wij geen wachtlijst. Via onderstaande contactgegevens kunt u direct een afspraak maken.

Spoedgevallen

Bij een kapotte beugel, gesprongen retentiedraad of andere spoedgevallen dient u contact op te nemen met de praktijk voor een afspraak. U krijgt telefonisch advies om de pijnklachten te verminderen en we helpen u vervolgens zo snel mogelijk.

Het team van Ortho Bright Smile

Het team van orthodontiepraktijk Ortho Bright Smile wordt geleid door Drs. Boelens. Hij heeft een opleiding tot tandarts gevolgd, waarna hij zich heeft toegelegd op de orthodontie. Hij wordt hierbij bijgestaan door 2 ervaren assistentes en een zeer ervaren praktijkmanager.

Onze praktijk

Ortho Bright Smile wordt gekenmerkt door haar transparante en persoonlijke werkwijze. Dit ziet u terug in de lichte wachtkamer en de behandelkamers. Bekijk hier een impressies van onze praktijk.

Wat is orthodontie?

Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. De term orthodontie komt van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odous (tand).

Spleten tussen de tanden, scheve tanden of een verkeerde pasvorm van de kaken op elkaar, worden vaak als esthetisch storend ervaren. Echter ze verhogen tegelijk het gevaar op meer gaatjes (=cariës), tandvleesontstekingen en kaakgewrichts-problemen. Een beugel neem je dus niet alleen voor mooie, rechte tanden, maar vooral voor je gezondheid. Door een beugelbehandeling komen je tanden en kiezen recht te staan, waardoor ze weer goed op elkaar passen. Hierdoor kun je je gebit beter poetsen en dus fris, gaaf en gezond houden. Ook kun je dan beter kauwen, wat weer beter voor je spijsvertering is.

De uitwerking van de orthodontie is in het dagelijks leven te zien door de beugels die mensen dragen en waarbij via haakjes en elastiekjes permanente trek- en drukkrachten op de gebitsdelen wordt uitgeoefend tot de gewenste stand is bereikt. Om het gewenste resultaat te krijgen moeten we veel geduld hebben en de volledige medewerking van de patiënt. Tijdens de behandeling moet de patiënt de beugel, afhankelijk van het soort beugel, meestal dag en nacht dragen (‘actieve behandelingsperiode’). Tijdens deze periode is maandelijkse bijstelling van de beugel noodzakelijk (behandelmaandconsulten).Als de actieve behandelperiode is afgesloten volgt te retentiefase, waarbij een uitneembare beugel volgt die vaak alleen nog ’s nachts gedragen moet worden. Deze laatste periode is ervoor bedoeld om de tanden en kiezen na de behandeling zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand vast te laten groeien. Tegenwoordig worden er echter ook vaak kleine metalen draadjes (spalkjes) achter de tanden geplaatst om het gebit na een beugelbehandeling in de goede stand vast te houden.

Op welk moment wordt best een behandeling begonnen?

Het meest geschikte tijdstip om een orthodontische behandeling te starten verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van de soort afwijking, de doorbraak van de definitieve tanden en van de groei van de persoon. Vaak zijn er reeds vroeg tekenen dat een behandeling nodig zal zijn, zoals bij duim- en vingerzuigen, ruimtegebrek in het wisselgebit, ontbrekende tanden, mondademhaling, moeilijkheden bij het spreken of kauwen of het foutief op elkaar passen van boven- en ondertanden.

Er bestaat geen leeftijdslimiet op een orthodontische behandeling. Bepaalde afwijkingen kunnen alleen bij het groeiende kind gecorrigeerd worden, maar vele orthodontische problemen zijn ook bij volwassenen behandelbaar.

Welke stappen kent een beugelbehandeling?

Een beugelbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

1. kennismakingsbezoek (er wordt bekeken of een behandeling mogelijk en noodzakelijk is);

2. onderzoek (mondonderzoek, röntgenfoto’s, afdrukken voor gebitsmodellen en dia’s);

3. indien noodzakelijk een extra bespreking van het individuele behandelplan (na analyse van de onderzoeksgegevens en maken van het behandelplan);

4. plaatsen van de beugel (met uitleg en instructie);

5. controle-afspraken (elke 4 tot 8 weken); afhankelijk van de moeilijkheidsgraad 12 tot meer dan 24 behandelcontroles.

6. aan het einde van de actieve behandeling een spalk en/of nachtbeugel voor de retentiefase; deze wordt niet meer maandelijks gecontroleerd.

Omdat elke mond uniek is, wordt voor elke patiënt individueel een behandelplan ontworpen.

Welke soorten beugels zijn er?

Wanneer het om een beugel gaat die in de mond gedragen wordt, dan spreekt men van een ‘intraoraal apparaat’. Deze kan vast (vaste beugel) of uitneembaar (losse beugel) zijn. Wanneer de beugel buiten de mond loopt spreekt men van een ‘extraoraal apparaat’ (buitenbeugel). De meest bekende buitenbeugel is de zogenaamde headgear of buitenboord beugel. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven voor deze beugel.. De keuze van de beugel wordt bepaald op grond van onderzoek van de patiënt, gebitsmodellen, foto’s en röntgenfoto’s. Ook worden er röntgenfoto’s van het hoofd gemaakt, waaraan allerlei metingen worden verricht.

Welke soorten behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van je tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van je kaak beïnvloeden. Welke beugel je krijgt, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. In het begin is het niet zo vreemd dat je gebit gevoelig is. Zeker niet als je een buitenbeugel of slotjesbeugel draagt. Als je beugel tijdens een controle is bijgesteld, kun je er daarna ook weer even last van hebben. Meestal duurt dat maar een paar dagen en verdwijnt de pijn vanzelf.

Zijn er mogelijke complicaties?

Een orthodontische behandeling wordt doorgaans succesvol uitgevoerd. Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt een orthodontische behandeling ongemakken, risico’s en beperkingen met zich mee (zie www.orthobrightsmile.nl). Deze zullen zelden ernstig genoeg zijn om je van een behandeling te weerhouden.

  • Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand.
  • In sommige situaties is het in het kader van orthodontische behandeling noodzakelijk om een of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan.
  • Als je veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) op tanden en kiezen ontstaan.
  • Onvoldoende medewerking van de patiënt kan tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als de behandeling om enige reden voortijdig wordt beëindigd, kan dit ernstig negatieve gevolgen voor het gebit van de patiënt hebben.
  • Na een orthodontische behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de orthodontische behandeling retentieapparatuur ingezet (een vastgeplakt spalkje/draadje en/of een uitneembare (nacht)beugel).

Door taai, hard of kleverig voedsel kan de beugel stukgaan. Harde dingen zoals appels en stokbrood kun je beter niet zelf afbijten, maar in kleine stukjes snijden. En dropjes, toffees, kauwgom en andere plakkerige dingen kun je beter laten staan. Wees verder voorzichtig met cola en andere frisdranken.

Mondverzorging

Goede mondverzorging is extra belangrijk als je een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Minstens tweemaal per dag zorgvuldig poetsen met fluoridetandpasta dus! Dit is ook belangrijk om je tandvlees gezond te houden, wat in belangrijke mate bijdraagt aan het goed verloop van de behandeling. Als de beugel geplaatst wordt krijg je instructies over hoe je het beste kunt poetsen. Als je een uitneembare beugel draagt, kun je je tanden poetsen zoals je dat altijd deed. Vergeet ook je beugel niet schoon te maken. Dat kun je doen met een tandenborstel en tandpasta. Je kunt hem af en toe ook in een bakje met een speciaal bruistablet doen.

Met een vaste beugel is het iets lastiger om je tanden te poetsen. Poets eerst het gedeelte van je tanden en kiezen boven de slotjes. Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van je tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en niet te harde nylon haartjes. Er zijn ook speciale tandenborstels voor een slotjesbeugel. Met een ragertje kun je de ruimte tussen de beugel en de tanden poetsen. Vergeet je tandvlees niet! Ook kun je voor het slapengaan een minuut spoelen met een mondspoelmiddel.