Uitneembare beugel
Je kunt een uitneembare beugel gemakkelijk in je mond doen en hem er weer uithalen. Daarom heet hij ook wel de losse beugel. Het is natuurlijk verleidelijk om de beugel uit je mond te halen wanneer je er even geen zin in hebt, maar dat is nou net niet de bedoeling. Even doorbijten dus!
Wat is een uitneembare beugel?
Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Welke wordt gebruikt is helemaal afhankelijk van de soort afwijking die je hebt. De uitneembare beugel wordt ook meestal gebruikt na het verwijderen van de vaste beugel (slotjes beugel). Deze uitneembare beugel wordt meestal “retentie beugel” genoemd en wordt vooral ’s nachts gedragen om de juiste stand van de kiezen te bewaren.
De bekendste is de activator, ook wel blokbeugel genoemd; een beugel waarbij de boven- en onder beugel aan elkaar vastzitten. De activator stuurt de groei van de boven- en onderkaak in de goede richting. Deze beugel werkt het beste als je vlak voor de groeispurt begint. Om het snelste resultaat te hebben moet deze beugel zo veel als mogelijk gedragen worden; als beloning ben je dan binnen 6 tot 9 maanden klaar, waarna meestal de vaste beugel volgt.
Een andere uitneembare beugel is het ‘plaatje’; deze bestaat uit een stukje plastic (eigenlijk kunsthars) dat tegen je gehemelte zit. Aan de kunsthars zitten metalen draadjes waarmee je de beugel aan je kiezen vastklemt. Door weer andere draden of veertjes aan het plaatje worden je tanden of kiezen verplaatst.
Alle uitneembare beugels worden met de hand gemaakt door ons laboratorium. Zij hebben daarvoor een gipsmodel nodig, waarna het kunsthars en de draden op dit model worden gemaakt.
Wanneer moet je de beugel dragen?
Dat is heel verschillend en word je verteld als je de beugel krijgt. Het lukt niet altijd om de beugel gelijk de eerste dag het juiste aantal uren te dragen, je moet er aan wennen. Hoe minder je de beugel uitdoet, hoe sneller het went en hoe minder last je er van hebt. Praten gaat in het begin moeilijk, evenals slikken; je hebt het gevoel teveel speeksel in je mond te hebben. Het is belangrijk dat je de instructies goed opvolgt!. Indien je klachten aanhouden en niet minder worden kun je altijd contact opnemen met de praktijk voor advies. Doe dit ook tijdig als er een scherp stukje aan je beugel zit waardoor je hem niet goed kunt dragen.
Hoe onderhoud je een beugel?
Poets de beugel minimaal twee keer per dag (met een zachte tandenborstel en wat tandpasta). Pas wel op dat je de veertjes niet verbuigt. Ook al poets je de beugel goed, dan ontstaat er toch na verloop van tijd een wittige aanslag op de beugel. Leg daarom de beugel tijdens het eten in pure schoonmaakazijn en borstel deze na afloop van het eten goed schoon. Ook al maak je de beugel goed schoon, er komt vaak een aparte geur van de beugel af. Een spray met mondwater maakt het draagcomfort dan veel beter. Als je de beugel overdag niet hoeft te dragen berg je hem op in het doosje dat je erbij hebt gekregen Stop hem niet los in je zak, dat is niet hygiënisch en vergroot het risico dat de beugel kapot gaat. Als er een draadje breekt of verbuigt kun je meestal de beugel wel gewoon blijven dragen. Neem contact op met de praktijk voor advies.