Vaste beugel

Een vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, zet je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Na deze beugelbehandeling staan je tanden en kiezen netjes op een rij en dit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor je gezondheid. Want met een regelmatig gebit kan je beter bijten, kauwen en praten. Tanden en kiezen die goed op en in elkaar passen zijn bovendien makkelijker te onderhouden.
Hieronder vind je uitleg over de verschillende soorten beugels. De heer Boelens is uitgebreid opgeleid om te bekijken welk behandelplan het meest geschikt is of dat er meerdere mogelijkheden zijn waarmee het gebit gecorrigeerd kan worden. Dit zal tijdens het eerste gesprek, of indien nodig later tijdens de behandelplanbespreking, uitgebreid met je besproken worden.

De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) en speciaal voorgevormde geheugendraden. Soms worden er op de eerste grote kiezen, banden of ringetjes met slotjes in plaats van brackets geplaatst. In het bracketslot zit informatie opgeslagen die er samen met de draad voor zorgt dat de tanden en kiezen op de goede plaats worden geduwd en in de juiste positie worden gebracht. Om de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar te laten passen, maken we extra gebruik van elastieken en soms met speciale correctierveren.
Na vier tot twaalf weken is de draad uitgewerkt, je krijg dan een andere, dikkere draad. Deze draad brengt steeds meer informatie uit de brackets over op de tanden. Totdat de maximale dikte van de draden bereikt is.

Er zijn verschillende soorten vaste beugels:

Bij de vaste beugel kunnen de slotjes aan de wangzijde zitten of aan de tongzijde (linguale beugel).

Er zijn verschillende slotjes/brackets. We onderscheiden de conventionele brackets en de zelfligerende brackets. Beide soorten heb je in metaal en wit. Hieronder worden ze uitgelegd.

Conventionele brackets

De draad in het slot van de bracket wordt bij de conventionele brackets vastgehouden met elastiekjes of draadjes (stalen ligatuur). Tijdens de controles worden deze elastiekjes of ligatuurtjes verwisseld. Onder de kinderen hebben deze slotjes de voorkeur, vanwege de mooi gekleurde elastieken. Aan deze conventionele brackets kleven nadelen, zoals de grootte, het verweken van de elastieken die daardoor extra viezigheid aantrekken, de extra weerstand waardoor de tanden minder gemakkelijk bewegen. In onze praktijk worden deze brackets niet gebruikt.

Zelfligerende brackets

Het is belangrijk dat de beugeldrager zo min mogelijk ongemak ervaart van de beugel. Daarom zijn er continu nieuwe ontwikkelingen binnen de orthodontie. De uitdaging is om met steeds kleinere krachten te werken waardoor het gebit beter, maar ook met minder pijn, beweegt. Daarnaast speelt mondhygiëne een belangrijke rol want het gemakkelijk kunnen reinigen van de brackets is van groot belang voor een gezond gebit.

De nieuwste ontwikkeling is het systeem met zelfligerende brackets. Deze brackets zijn kleiner en de draad wordt op een slimme manier in het slot vastgehouden met deurtjes of klepjes. Door klepjes in plaats van elastiekjes en ligatuurtjes te gebruiken krijg je veel minder wrijving tussen bracket en draad, waardoor de benodigde krachten kleiner zijn om de tanden en kiezen te verplaatsen met als mogelijk voordeel een snellere behandeling en minder ongemak dan bij het conventionele systeem. De zelfligerende brackets houden daarnaast ook minder plaque vast en zijn beter te reinigen.

Er zijn verschillende merken en types van het zelfligerende bracket systeem. Bij Ortho Bright Smile “Praktijk voor Orthodontie” wordt vrijwel uitsluitend met Evolution gewerkt.

Metalen en Witte Brackets

Voor beide beugelsystemen zijn er ook ‘witte brackets’ beschikbaar. Door de witte kleur vallen ze minder op dan de metalen brackets. Maar daarentegen zijn ze wel wat kwetsbaarder (breken sneller), zijn lastig te verwijderen met risico op beschadigen van het glazuur, sommige witte brackets kunnen soms iets verkleuren en ze zijn iets duurder. De witte brackets worden daarom alléén op speciaal verzoek, meestal bij volwassen patiënten in de bovenkaak gebruikt. Vanwege het breukgevaar plaatsen we de witte brackets nooit in de onderkaak.

Wat kan je verwachten als de beugel net op je tanden zit

De eerste paar dagen kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn. Dit is normaal en gaat na enkele dagen weer over. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Mocht er veel last zijn, dan is het vaak fijn om vooral zacht voedsel te eten zoals pap, pudding, soep, boterhammen zonder korstjes, zachte broodjes e.d. Ook moeten de wangen en lippen wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Het bolletje was blijft niet de hele dag zitten, er kan dan nieuwe was gebruikt worden.

Wat mag je eten en drinken

De brackets zitten vastgelijmd op de tand. Deze kunnen los gaan. Het is daarom beter om geen hard en plakkerig voedsel te eten. Hieronder verstaan we o.a. pepermuntjes, lolly’s, zuurtjes, dropjes, karamel, kauwgum, toffees. Voedsel zoals wortel, appel, stokbrood, e.d. adviseren we om in kleine stukjes te snijden. Ook is het beter om frisdrank en vruchtendranken te beperken tot maximaal 1 glas per dag. Door de zuren en de suikers is de kans op gaatjes groter, waardoor de behandeling soms onnodig langer kan duren. Tijdens de uitleg wordt er een poetsfolder meegegeven. Het is belangrijk deze goed op te volgen. Het is belangrijk om 3x keer per dag te poetsen (na het ontbijt, bij thuiskomst van school en voor het slapen gaan) en hierbij ook de rager te gebruiken. Daarbij is het belangrijk om 2x per dag met een fluoride spoelmiddel te spoelen, ’s ochtends en ’s avonds na het poetsen.